Kurumsal Kimlik
Kurumsal Kimlik
Kurumsal kimlik deyince öncelikle kurumsal bir yapının gerçekleşmiş olması akla gelmektedir. Kurum; işleyişi açısında kişi ve ya kişilerden bağımsız, önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde işlemlerini gerçekleştiren kuruluşlara denilmektedir. Ortak bir amaç ve kendini verimliliğini yönetebilen bir toplumsal düzen söz konusudur. Kurumların kolaylıkla görünen yüzüne denilmektedir. Genel sınırları belirli kurumu en iyi ifade edecek şekilde oluşturulmakta ve değiştirilmeleri pek mümkün olmamaktadır. Kurumun ismi ve amblemi akıllarda kurumsal kimlik olarak kalsa da tek belirleyici etmen isim ve amblem değildir. Bu anlamda kurumun maili, logosu, promosyon ürünleri, web sitesi, tabela ve yönlendirmeleri, reklam ürünleri ve dijital uygulamaları gibi faaliyet ve uygulamalarının toplamından söz etmek mümkündür.
Belirli bir amaç çerçevesinde gerçekleşen veya oluşan kurum kimliği kurumun ambleminden işe alınacak personelin niteliksel yapısına, personele verilecek eğitimin içeriğinden mobilya dizaynına kadar pek çok konuyu kapsamaktadır. Aynı zamanda sosyal işletmeciliğin de etkisiyle personelin giysisinden vefat ilanına kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır.
Kurumsal Kimlik Neden Çok Önemlidir?
Kurumsal kimlik; yenilenerek gelişen teknolojinin de etkisiyle rekabet ortamında daha da belirgin bir hale gelen ve önem kazanan bir konudur. Kurumlar rekabet piyasasında rakiplerden ayrılmak ve ön plana çıkmak için çeşitli yöntemlere başvurmaktadır. Bu yöntemler arasında belirli sınırlar çerçevesinde sürdürülebilir ve kalkınabilir bir vizyon ve misyonun belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen vizyon ve iş görülecek sektörün faaliyetine uygun bir amblem ve marka adı oluşturulmaktadır. Sosyal projelerin de önem kazandığı günümüz piyasasında oluşturulan kurumsal imaj ile tüketicinin zihninde yer etmek kolaylaşmaktadır. Kurumsal mail, web sitesi, dijital uygulamaların uygun kullanımı kurumun bilinirliğini ve kuruma duyulan güveni arttırmaktadır. Tabela ve yönlendirmeler de hem akılda kalıcılığı hem de hem de kurumun kalite imajını arttırmaktadır. Kurumun fiziki yapısı ve personelin özellikleri ise kurumun tercih edilme olasılığını ve saygınlığını arttıran yöntemler arasında yer almaktadır. Bütün bunların toplamı kurumu, kurumun yapısal özelliklerini ve doğal olarak kurumun kimliğini oluşturmaktadır. Rekabet ortamında fark edilmek sonrasında fark yaratıp tercih edilebilir duruma gelmek için kurumsal kimlik önemsemelidir.
Kurumsal kimliğinizi oluşturmanız konusunda sizler için atacağımız adımlar ve belirleyeceğimiz stratejiler ile arzu ettiğinizi kısa sürede sağlamış olacaksınız.